Viski Kiti Hakkında Merak Edilenler

Viski Kiti hakkında merak edilenler dediğimizde sorular kendiliğinden hemen sırlanıyor. Viski kiti hakkında tüm merak edilenler bu yazıda bir araya getirildi. 

Viski Kiti Hakkında Merak Edilenler

Viski kiti nedir? 

En iyi viski kiti hangisi? 

Hangi viski kiti kullanılır? 

Viski kiti sağlığa zararlı mı? 

Viski Kiti nasıl kullanılır? 

Viski kitinin içinde ne var? 

Viski Kiti Nereden alınır?

gibi soruların hepsinin cevabını almak istiyorsanız bu yazıyı okuyun.

Fiyatlar malum. Son zamanlarda herkes evinde kendisi için bir şeyler yapmaya çalışıyor. Viski severlerde evde viski yapımı için uğraşıyor. Evde viski yapmanın anahtarıda viski kiti dediğimiz küçük sihirli şişelerden geçiyor.

Viski Kiti Nedir?

Viski kiti aslında gıda boyası içeren içecek aromasıdır. Limonata gibi. Limonata satanların iyi bildiği üzere, limonata için suya toz aromayı karıştırıp soğutucuya dökmek yeterlidir. Rengi olsun tadı olsun kokusu olsun aynı limonata olur. Viski kiti dediğimiz sihirli şişede aynı işi alkole yapıyor. 

En İyi Viski Kiti Hangisi?

En İyi Viski Kiti Nasıl Anlaşılır? 

En iyi viski kiti replika (çakma) etiketi olmayan, viski kiti şişesinin üzerinde viski markasının taklit edilerek isminin yazmadığı ve en az kullanılan viski kitidir.  Chivas Regal Viski Kiti, Jack Daniels Viski Kiti gibi etiketler olmamalı. İnternet üzerinden arama yapıldığında bu tip ürünlere kolaylıkla ulaşılabilir. 

En iyi viski kitleri yasal olarak "viski kiti" adıyla satılamaz, "malt aroma verici" olarak satılabilir. İnternet ortamında satılan viski kitlerinin çoğu malt aroma verici olarak satılmadığı için toplu yanılgı yaşanıyor. 

En iyi viski kiti kullanım miktarıyla anlaşılabilir. 400 ml alkol + 600 ml su karışımına kullanılan viski kiti en fazla 3 ml olmalıdır. İnternet ortamında satılan çakma (replika) viski kitleri, 400 ml alkol + 600 ml su karışımına en az 10 ml den başlayıp 50 ml kadar çıkabiliyor. 

Viski Kitinin İçinde Ne Var?

Viski kitinin içinde ne var da alkolü birden bire viskiye çeviriyor? İçinde gıda boyası ve içecek aroması var. Gıda boyası petrolden üretilir. Gıda aroması doğal olmayan tamamen sentetik yapıdadır. Viski kiti, petrolden üretilmiş gıda boyasıyla sentetik yapıda aromanın birleşimidir. 

Viski Kiti Nasıl Kullanılır?

Kaliteli viski kiti alkol ve su karışımına karışımına eklenerek kullanılır. Evde Viski Yapımı konulu anlatımımızda nasıl kullanıldığı hakkında daha detaylı bilgi bulabilirsiniz. Direk olarak etil alkole eklenmez çünkü alkol içinde dağılmaz. Alkol içinde dağılıyorsa içinde gıda boyası yok demektir. Gıda boyaları alkolde dağılmaz. Alkolde dağılan boyalar duvara yada demire sürülen yağlı boya türündeki boyalardır.  

Viski Kiti Sağlığa Zararlı mı?

Duvara sürülen yağlı boyadan bozma renklendirici içeren, 3 ml den fazla kullanılan, çakma (replika) marka etiketi olan, faturasız satılan, kimin ürettiği belli olmayan viski kitleri sağlığa zararlıdır. Viski kitleri nihayetinde içecek aromasıdır yani gıda bakanlığının denetimine tabi olması gereklidir. Gıda bakanlığı izniyle üretilenler belli standartları taşıyor demektir. Gıda bakanlığının standartlarına uygun limonata aroması varsa ve kullanımında sorun yoksa gıda bakanlığının standartlarına uygun viski kitlerininde sağlığa zararı yoktur. Zaten bu standartlara uygun viski kitleri, viski kiti olarak değil malt aroma verici olarak satılmaktadır.

Viski Kiti Nereden Alınır?

Viski neren alınır? sorusunun cevabı yukarıdaki detaylarda yer alıyor. Özetleyecek olursak;

1- Gıda bakanlığı standartlarına uygun olmalı: Bunu anlamak çok basit. Etiket üzerinde tüm ticari bilgiler olmalı. Gıda bakanlığının işletme numarası yazmalı. 

2- Yasal Bir Satıcı Olmalı: Satıcının fatura kesmesi gerekiyor. Viski kitinin yasal adı malt aroma verici olarak geçiyor. Faturada malt aroma verici yazmalı. 

3- Çakma (replika) marka olmamalı: Bilinen marka viskilerin isimleri ve logolarını taklit edip bu markaların aynısı yada benzeri diye satılan kitler olmamalı.

4- Kullanım Miktarı: Kullanım miktarı 400 ml alkol + 600 ml su karışımına yani seyreltilmiş alkolün bir litresine 3 ml den fazla kullanılmamalı.

Bu dört koşulu sağlayan her yerden viski kiti alınabilir. Kısaca özetleyecek olursak; 

Viski Kiti Nereden alınır: Gıda bakanlığının standartlarına uygun üretilmiş, nihai ürünün litresi başına en fazla 3 ml kullanılan, çakma (replika) marka ismi olmayan ve yasal olarak satış yapan her yerden viski kiti alınır. 

Bu blogdaki popüler yayınlar

Amatörce Evde Viski Yapımı

Viski Yapımı ile İlgili Sık Sorulan Sorular