Ev Yapımı Viski İle Orijinal Viski Kıyaslaması

Ev yapımı viski ile orijinal viski kıyaslaması hiç zor değildir.  Ev yapımı viski ile orijinal viski arasındaki farklar nelerdir? Ev yapımı viski içilir mi? Ev yapımı viski sağlığa zararlı mı? gibi soruların cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz.

Ev Yapımı Viski İle Orijinal Viski Kıyaslaması

Evde viski yapımı konusunu detaylıca anlattığımız Evde Viski Yapımı yazımızı okuyarak evde viski yapımının detaylarına hakim olabilirsiniz. Daha sonra kendi yaptığınız viskiyle orijinal viskiyi yan yana koyup kıyaslayabilirsiniz. Bizde bunu yapıp aradaki fakları özetledik.

Evde Viski Yapımı

Evde viski yapımı oldukça basittir ancak inceliklerine dikkat edilmezse başarısız sonuçlar ortaya çıkabilir. Başarısız sonuçlarla karşılaşmamak için detaylara ve sıralamaya özen gösterilmesi gerekmektedir. Öncelikle kullanacağınız alkolün etil alkol olduğundan emin olmanız gerekiyor. Bir litre etil alkole 1,4 litre su ekleyerek alkolümüzü seyreltiyoruz. Elde ettiğimiz 2,4 litrelik %40 alkol içerikli karışıma 5 ml malt aroma verici ekleyip çalkalıyoruz. Viskimiz hazır oluyor. 

Not: Evde hazırlanan viskinin en az bir hafta dinlenmesi gerekmektedir.

Ev Yapımı Viski İçilir mi?

Eğer etil alkolden yapıldıysa, kullanılan viski kiti sahte, çakma (replika) değilse, karışım sıralaması doğru yapıldıysa evde yapılan viski içilir. Eğer etil alkol yerine metil alkol kullanıldıysa ev yapımı viski içilmez, metil alkol öldürücüdür. 

Eğer kullanılan viski kiti çakma (replika) veya sahteyse içilmez çünkü içinde ne olduğu belli değildir. Hemen öldürmese de uzun vadeli etkileri hakkında büyük soru işaretleri barındırmaktadır. 

Karışım sıralamasına riayet edilmediyse ev yapımı viski içilemez. Eğer alkolün içine direk kit karıştırılırsa o kit topaklanarak dipte toplanır. Eğer topaklanmadan alkolde karışıyorsa o kit sahtedir. 

Ev Yapımı Viski Sağlığa Zararlı mı?

Metil alkol varsa, sahte kit varsa, karışım sırası yanlış yapılırsa insan sağlığı açısından büyük zararlar söz konusudur. Bu risklerin hiç birinin olmadığı düşünülürse yani etil alkol kullanıldıysa, sahte olmayan viski kiti kullanıldıysa ve sıralamaya riayet edilerek hazırlandıysa ev yapımı viskinin sağlığa verdiği zarar, orijinal viskinin sağlığa verdiği zarar kadar zararlıdır. Alkolün her türü sağlığa zararlıdır. Yanlış hazırlanmış yada yanlış malzemelerle hazırlanmış viskiler ölümcül derecede sağlığa zararlıdır.  

Ev yapımı viski ile orijinal viski arasındaki farklar nelerdir?

Ev yapımı viski ile orijinal viski arasındaki farkları sıralayacak olursak

Renk: Ev yapımı viski ile orijinal viskinin rengi birbirine yakındır ancak orijinal viskiler dinlenme yılına göre renk değiştirirler. Ev yapımı viski ile orijinal viski arasında renk farkı çok belirgin olmasa da renk tonu farkı vardır.

Koku: Ev yapımı viskiyle orijinal viskinin kokusu birbirinden farklıdır. Ev yapımı viskide meşe kokusu düşük kalırken orijinal viskide meşe kokusu çok yoğundur.

Tat: Ev yapımı viski ile orijinal viskinin tadı çok farklıdır. Aralarındaki en belirgin fark meşeden gelen eskin tattır. Ev yapımı viskilerde bu tat daha düşüktür.

Boğaz Vurumu: Ev yapımı viskilerde boğaz vurumu daha düşükken orijinal viskilerde boğaz vurumu daha yüksektir. Ev yapımı viskiler ağız içinde yumuşatılıp boğaz vurumu neredeyse sıfıra yaklaşırken orijinal viskilerin ağız içinde daha uzun süre bekletilsede boğaz vurumu daha yüksektir.

Bitiriş: Ev yapımı viskiler etil alkolden yapılmaktadır. Etil alkoller genellikle bir defa distile edilerek ambalajlandığı için içerisinde birçok yan ürün bulunur. Yan ürünler alkolün etkisinin dışa vurumunu arttırdığı için burun ucunda yanma hissini çok yoğun verirken orijinal viskilerde yudum tamamlandıktan sonra burun ucunda viskinin aroması kalmaktadır.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Viski Kiti Hakkında Merak Edilenler

Amatörce Evde Viski Yapımı

Viski Yapımı ile İlgili Sık Sorulan Sorular