Fabrikada Viski Üretimi

Fabrikada viski üretimi nasıl yapılır? Viski nasıl yapılır? Viski neyden yapılır? Viskinin içinde neler var? Viski üretiminin aşamaları nelerdir? Viski üretiminde nelere dikkat edilir?

Fabrikada Viski Üretimi

Fabrikada viski üretimi oldukça uzun ve meşakkatli bir süreç sonunda gerçekleşmektedir. Temelde fabrikada viski üretimi dört aşamadan oluşmaktadır. Bu aşamalar; Alkolün elde edilmesi, Alkolün fıçılara alınması, Bekletme ve Dengeleme aşamalarıdır.

Fabrikada Viski Üretimi

Alkolün Elde Edilmesi

Alkolün elde edilmesi için öncelikle kullanılacak olan tahılın maltlanması gerekir.

Maltlama Nedir? Maltlama Nasıl Yapılır?

Alkolün elde edileceği tahıllar öncelikle nemlendirilir. Nemlendirilen tahıllar filizlenir ve saçaklar halinde birbirine dolaşır. Bu aşamada zamanlama çok önemlidir. Tahıllar filizlenip çimlenmeye başlanınca alt - üst edilerek havalandırılır ancak filizlerin yükselmemesi gerekir. Eğer filizler yükselirse tahılın içindeki şeker içerikli nişasta kayba uğrar ve şeker oranı düşük olduğu için alkol verimi düşer.

Çimlenen filizler kurutulmak için fırınlara alınır. Fırınlarda kullanılacak yakıt viskinin tadında önemli rol oynar. Kullanılacak yakıt olarak genellikle turba kömürü kullanılır. Fırınlanma aşamasında tahıllar olması gerekenin üzerinde kurutulursa viskideki isli koku çok fazla olur. Doğru süre ve ısıda fırınlama işlemi yapılmalıdır. 

Maltlama işlemi sonrası tahıllar kırılarak kaynatma kazanlarına alınır. Kaynamayla birlikte tahıl içindeki şeker yani nişasta açığa çıkar. Posadan ayrılan su mayalama için kazanlara alınır.

Mayalama: Elde edilen şekerli su mayalama için kazanlara alınır ve içine maya eklenerek fermantasyon süreci başlar. Fermantasyon süreci sonunda karışımın içinde oluşan alkol damıtılarak alkol elde edilir. 

Alkolün Fıçılara Alınması

Elde edilen alkol fıçılara alınır. Kullanılan fıçılar genellikle meşeden yapılır. Meşe fıçıların boyutları fabrikanın üretim kapasitesine göre değişiklik gösterebilir. Fıçıların boyutu en fazla 750 litre olabilir. 750 litre sınırı viski kanunlarıyla belirlenmiştir.  

Fıçılara alınan alkole, üreticinin formülüne göre bazı eklemeler yapılabilir. Yapılan eklemeler bazen baharat, bazen meyve bazende tat ve koku verici bileşenler olabilir. Eklemeler üreticilerin sihirli dokunuşlarıdır.   

Bekletme (Dinlendirme)

Fıçılara alınıp sihirli dokunuşların yapıldığı alkol beklemeye alınır. Bekleme süresi viskinin kalitesini belirler. Bekleme süresince her yıl belirli miktarlarda kayıp yaşanır. Kaybın yaşanması üretimin beklenen sonuçlarından biridir. Bekleme süresi arttıkça kayıp miktarıda viskinin kaliteside artacağı için bu durum viskinin maliyetine dolayısıyla fiyatına yansır. En çok bilinen ve tercih edilen süre 12 yıldır. Yani bu gün fıçılara alınıp dinlendirilmeye başlayan bir viski bundan 12 yıl sonra şişelenip satışa çıkarılacak demektir.

Dengeleme

Bekleme süresi sonunda meşe fıçılardan alınan viskiler, renk - tat - koku olarak birbirinden farklı olabilir. Viski üreticileri tüm viskilerinde standart renk - tat - koku olmasını ister ve bunun için elde edilen viskiye bazı eklemeler yaparlar. Renk - tat - koku olarak dengelenen viskiler şişelenir ve viski severlerle buluşmak için yola çıkar.

Viskinin Serüveni

Elimize aldığımız bir şişe viski bu aşamaları katedip sonra bize ulaşmaktadır. Evde Viski Yapımı konusunu ele aldığımız yazımızda birkaç dakika içinde viski hazırlamanın mümkün olduğunu anlattık ancak "Ev Yapımı Viski İle Orijinal Viski Kıyaslaması" isimli yazımızda nelerin farklı olduğuda uzun uzun anlattık.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Viski Kiti Hakkında Merak Edilenler

Amatörce Evde Viski Yapımı

Viski Yapımı ile İlgili Sık Sorulan Sorular